Landelijke Werkgroep Duivenoverlast logo
In English
Home
Nieuws
Duiventillen
Duivenoverlast
Contact
Links

Duiventillen in Nederland

Op de Bijenkorf in Amsterdam

In het centrum van Rotterdam

In de stad Zutphen


Een plek voor duiven: hoe leven ze in zo'n til?

Herkomst van de "duiventillenmethode"

 

De duiventil op de Bijenkorf in Amsterdam

Voor het eerst werd de plaatsing van een duiventil in Nederland internationaal aangekondigd: op 13 oktober 2004 vond de feestelijke opening plaats van de eerste duiventil in Amsterdam . Hij bevindt zich op de parkeergarage van de Bijenkorf vlakbij de Dam. De til is betaald door het Stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam. De Amsterdamse wethouder Guido Frankfurther streeft naar minstens 20 van zulke duiventillen in Amsterdam. Klik hier voor het persbericht van de gemeente. De Rotterdamse kunstenaar Stefan Gross is de ontwerper van deze duiventil. De til past in de stedelijke omgeving en is tevens functioneel en aantrekkelijk voor duiven. Vrijwilligers die begeleid worden door de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast houden de til schoon en voorzien de duiven dagelijks van eten en drinken. Na de opening begint voor de stadsduiven een gewenningsfase waarin ze de til ontdekken en verkennen om vervolgens in de til te gaan slapen en nestelen. Kijk voor de actuele ontwikkelingen omtrent de til ook in de Nieuws-sectie van deze site.

Hieronder een aantal afbeeldingen van de opening van de duiventil in Amsterdam in oktober 2004. Klik voor vergrote versie.

 


De duiventil in het centrum van Rotterdam

Het proef-project: een eerste duiventil werd in mei 2003 geplaatst op het dak van een wooncomplex in hartje Rotterdam. (Klik hier voor een kaart die de locatie laat zien). Ook deze til is ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Stefan Gross. De til moet in de stedelijke omgeving en tevens functioneel en aantrekkelijk zijn voor duiven. De til is betaald door de gemeente Rotterdam. Vrijwilligers die begeleid worden door de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast houden de til schoon en voorzien de duiven dagelijks van eten en drinken. Kijk voor de actuele ontwikkelingen omtrent de til in de Nieuws-sectie van deze site.Een plek voor duiven: hoe leven ze in zo'n til?

Vanaf de straat kan men de silhouetten van de broedende duiven in zo'n til zien zitten. In een til worden de stadsduiven van eten, drinken, slaap- en nest- gelegenheid voorzien. Overlast van stadsduiven in de vorm van duivenpoep en nesten in dakgoten wordt hierdoor verminderd. Bovendien kan met behulp van eimanipulatie het aantal duiven worden beheerst.

De openingen en de zitplaatsen in een duiventil.
De til van binnen. Geen plaatje? Mail ons en je krijgt'm alsnog.

 

De broedvakken en broedschalen.

 

Een broedende duif.

 

Duiveneieren.

 


De duiventil in Zutphen

In de stad Zutphen staat sinds october 2004 de eerste van drie geplande duiventillen.

Deze duiventil is ontworpen door Herman Heuver van Tuns+Horsting Architecten B.V. (zutphen@tunshorsting.nl).

 


Herkomst van de "duiventillenmethode"

In Duitsland is de "duiventillenmethode" overigens al jaren een succes. In veel steden (o.a. Aken, Hannover en Augsburg) staan duiventillen en worden geen duiven meer gevangen en gedood. In Nederland heeft deze methode nu een primeur. Op de pagina "Duivenoverlast" van deze website zijn de achtergronden van de methode nader toegelicht.

 

Afbeeldingen van de duiventillen die in Rotterdam en Amsterdam geplaatst zijn, zijn bovenaan op deze pagina te vinden.

Kijk ook naar deze Duitse website voor een bespreking van duiventillen: www.stadttauben.de.

 

2003-2007 Landelijke Werkgroep Duivenoverlast

Laatst gewijzigd: Q4 2006